Vad är Canine Cushings sjukdom?

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwitterTwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till Moreaddthismore4

En av de mycket mer typiska hormonella störningarna i medelåldern såväl som äldre hundar är ett binjuretillstånd som förstås som Cushings sjukdom, vilket utlöser en överprodukt av binjurhormoner som leder till många prospektiva obehagliga symtom. De mest typiska indikationerna på Cushings sjukdom inkluderar:

Förbättrad törst/urinering samt aptit

Utveckling av vikt förvärvar såväl som pendulous buken

förbättrad panting

Symmetriskt håravfall längs baksidan

Ändringar i hudpigment samt framsteg av tunn hud

Återkommande hud- och/eller urininfektioner kan ses

Sekundärt högt blodtryck

såväl som ibland diabetes

Sällsynta problem inkluderar hjärtsjukdom och blodproppar. Den mest typiska typen av Cushings sjukdom är på grund av en liten tumör i hypofysen i hjärnan, men i så mycket som 20 procent av situationerna kan en binjuretumör vara orsaken. Diagnos av Cushings sjukdom kan vara utmanande såväl som knepig, men görs vanligtvis genom den väsentliga existensen av medicinska tecken, förutom med den förnuftiga användningen av blodprover såväl som buken ultraljud.

Jag har ofta upptäckt att många veterinärer över diagnostiserar denna sjukdom endast baserat på laboratorietester, snarare än de helt viktiga medicinska indikationerna. Detta är särskilt viktigt eftersom de typiska medicinerna som används för att behandla denna sjukdom, dvs lysodren såväl som trilostan (vetoryl) är extremt kraftfulla kemikalier som kan ha stora sidoeffekter hos många husdjur.

Innan dessa läkemedel startas måste en djurvakt oroa sig för sin veterinär om säkerheten om diagnosen, förutom att eventuellt bekräfta diagnosen med så många tester som möjligt, inklusive ultraljud och blodprover som korrelerar med husdjurets kliniska symtom också som historia.

Leave a Comment